Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Minstens 1 keer per jaar moet ik 6 weken antibiotica nemen voor een prostaatontsteking.
Terug naar overzicht

Minstens 1 keer per jaar moet ik 6 weken antibiotica nemen voor een prostaatontsteking.

Bestaat er geen andere mogelijkheid?

29 september 2016 | door slimgenezen
Bestaat er geen andere mogelijkheid?

In de meeste gevallen kan dit ongetwijfeld vermeden worden. We hebben trouwens het gevoel dat veel van onze collega’s telkens in de antibioticaval trappen uit angst fouten te maken. Een echte acute bacteriële prostatitis die om AB vraagt, zien we trouwens niet zo dikwijls.

Hier kan het natuurlijk niet anders. Een man met hoge koorts en pijn én moeite om te plassen, moet bijna steeds anti-infectieuze middelen krijgen en dit voor minstens 6 weken. Dat kan echt niet op een andere manier. In een aantal gevallen moet de patiënt zelfs worden opgenomen voor intraveneuze behandeling.

Maar de vraagsteller heeft gelijk. In veruit het merendeel van de gevallen is er twijfel over de diagnose. Meestal heeft de patiënt zelfs geen koorts, lichte last bij het plassen en is er een licht verhoogde PSA geconstateerd. Niet alleen is het geven van antibiotica dubieus - en dan nog voor zo’n lange periode – vaak merkt de patiënt ook niet veel verschil in zijn klachtenpatroon. Inderdaad komt men ons vaak consulteren na enkele weken omdat de klachten onveranderd zijn gebleven!

De reden hiervoor is meestal dezelfde: de prostaat die de eerste keer, vaak jaren geleden, echt geïnfecteerd was door bacteriën, blijft nadien gevoelig. Hierdoor gaat hij af en toe ontsteken of hooguit irriteren. De hiermee gepaard gaande zwelling duwt wat op de blaashals waardoor de klachten ontstaan. Maar bacteriën zijn er meestal niet te vinden.

                                       Geen bacteriën = geen antibiotica!

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn, en met name de PSA-waarde geregeld laten nakijken. Indien deze elk jaar wat toeneemt, moet er een urologisch onderzoek gebeuren. Dit in de eerste plaats om prostaatkanker uit te sluiten.

Wat moet je doen om terugkerende prostaatongemakken te voorkomen?

 • Veel drinken, liefst niet te veel koffie (want dit veroorzaakt een prikkelbare blaas en verplicht je ’s nachts vaak op te staan)

 • Voedingssupplement

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Prolotium 3 x 30 tot 60 druppels per dag (minstens 3 maanden nemen)

 

 • Indien u een arts kent, die werkt volgende de principes van de biopunctuur/neuraaltherapie of acupuntuur, dan kan u zich ook in de onderbuik enkele naaldjes laten zetten tegen weerkerende infecties. Na enkele behandelingen is het pleit meestal gewonnen.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen