Veelgestelde vragen

Allergie

Van eczeem over hooikoorts tot astma en weer terug!

24 mei 2016 | door slimgenezen
Van eczeem over hooikoorts tot astma en weer terug!

Voor sommige families de hel, terwijl anderen er nauwelijks weet van hebben. Alles wat met allergie te maken heeft 'boomt' tegenwoordig. Sluitende verklaringen hiervoor hebben we niet, doch men heeft wel enkele vermoedens. Zo denkt men dat zowel de overvloed aan vaccinaties als het afnemen van infecties tijdens de kindertijd er mee te maken hebben. Dit mede door een evenwichtigere en rijkere voeding, en betere algemene levensomstandigheden. Hier is ongetwijfeld onze toegenomen hygiëne mee verantwoordelijk voor.

Uiteraard is er een belangrijke familiale context. Precies omdat er vaak erfelijkheid in het spel is, kan de preventie op zeer jonge leeftijd een grote rol spelen. Zelfs erg vroeg met name door moeders uit allergische families absoluut aan te raden borstvoeding te geven. Hierdoor wordt de immuniteit van de boreling zonder meer gestimuleerd met in het beste geval een verminderde allergische gevoeligheid nadien.

Toch zijn er op onze planeet heel wat mensen waar hun leven door allergische fenomenen getekend wordt, soms zelfs erg indringend. Uitzonderlijk kan er een shock optreden met in het slechte geval de dood tot gevolg, bij het geprikkeld worden met een allergische stof.
Meest frequente veroorzakers in deze anafylaxisreactie zijn geneesmiddelen (penicilline), insectenbeten (wespen) en voedingsstoffen (koemelk, soja, noten, vis, schaaldieren).

Gelukkig loopt het bij het merendeel van de patiënten zo’n vaart niet. En blijft de last beperkt tot de luchtwegen en de huid. Piepende ademhaling en hoesten voor de lagere luchtwegen, niezen, jeuk in ogen en neus, neusloop in het neus-, keel- en oorgebied. Bij voedingsallergie komen hier natuurlijk ook maag- en darmklachten bij.

Maar kenmerkend voor allergische stoornissen is dat ze meestal niet beperkt blijven tot 1 allergie. Vaak worden bij getroffen individuen meerdere allergieën gediagnosticeerd waardoor we in de loop van hun leven kunnen starten met eczema op zuigelingenleeftijd. Waarna een hele tijd astma-aanvallen kunnen optreden om dan later beperkt te blijven tot hooikoorts in de pollenperiode.

De best in kaart gebrachte vorm van deze multi-oorzakelijke allergieën zijn natuurlijk de kruisallergiën. Zo komt een allergie aan berkenpollen heel vaak voor in combinatie met een fruitallergie. En precies om deze reden, namelijk dat een allergie bijna nooit uitsluitend gericht is tegen 1 enkel eiwit, is er een aanpak nodig van de algehele immuniteit.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen