Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Bent u ook steeds moe?

De trein die maar niet stopt!

11 mei 2015 | door slimgenezen
De trein die maar niet stopt!

Vaak lijkt ons leven zich af te spelen op een trein die alsmaar sneller rijdt. Iedereen probeert te blijven zitten, maar vroeg of laat moeten we er even af. Het tempo van de dag ligt gewoon te hoog! In plaats van ons tot het uiterste te willen vastklampen zouden we beter vrijwillig even van deze hogesnelheidstrein stappen.

Jammer genoeg kunnen (of willen) velen onder ons dit niet.

Er zijn de verplichtingen op het werk, de taken voor het gezin en familie en sociale engagementen. We leven werkelijk op de tippen van onze tenen. Komt er een tegenslag of obstakel bovenop? Dan helpen vakanties en vitaminesupplementen niet meer...
Moet het dan verwonderen dat vermoeidheid ondertussen – na pijnklachten – is opgeklommen tot de tweede meest frequente reden om een huisarts te raadplegen. Uitzondering gemaakt van ernstige aandoeningen die vermoeidheid kunnen veroorzaken, schat men dat ongeveer 80% van klachten over uitputting te maken heeft met ons hectisch levensritme.

Dit fenomeen van chronische vermoeidheid werd ongeveer 20 jaar geleden het eerst beschreven. Plots kwamen er in de hele Westerse wereld gelijkaardige verhalen naar boven over mensen die op korte tijd zo vermoeid waren geworden dat zelfs de meest eenvoudige taken tot uitputting leidden.

Daarenboven werden er bij deze patiënten, buiten een futloos gevoel en geen energie, dikwijls nog andere klachten opgetekend: veralgemeende pijnen, concentratiestoornissen (geestelijk moe), combinatie van veel hoofdpijn en moeheid, slaapstoornissen en chronische infecties. Benamingen als burn-out en chronisch vermoeidheidssyndroom waren geboren.

Ondertussen is quasi iedereen in de medische wereld ervan overtuigd dat deze klachten van vermoeidheid bij de meeste patiënten te maken heeft met de stress van het alledaagse leven. Echt bewijzen kan men dit nog niet, maar de stroom aan aanwijzingen is nog moeilijk te negeren.

Dit verschijnsel van voortdurend moe zijn komt namelijk veel vaker voor bij vrouwen (gevoeliger aan stress, meer taken en verantwoordelijkheid na de dagtaak in vergelijking met hun echtgenoot).
De diagnose van patiënten die constant moe zijn wijzen in de richting van het langdurig verstoren van de stress-as in ons lichaam (hormonale verbinding tussen de hypothalamus, hypofyse en bijnier).

Altijd moe wakker worden, lusteloos zijn en geen energie hebben, ook brandende ogen van vermoeidheid zijn dan vaak de eerste symptomen.
Hoe dan ook lijkt deze epidemie van uitgeputte mensen niet meer te stoppen.

Ook al lijkt de aanpak niet altijd eenvoudig, er is ook goed nieuws!

Het wordt steeds duidelijker dat door het tijdig ondersteunen van de betreffende verzwakte orgaanfuncties deze langdurige vermoeidheid kan worden gestopt en meestal zelfs helemaal genezen. Door vitaminetekorten aan te vullen, hormonale stoornissen van schildklier en bijnier te corrigeren, de diepe slaap en de immuniteit te herstellen, het stressvermogen te verbeteren, zien we zelfs op korte tijd soms ongelooflijke verbeteringen.

Daarenboven is er door het veelvuldig onderzoek naar deze kenmerken van vermoeidheid een belangrijke les naar boven gekomen: je kan het tijdig voelen aankomen. Dus een burn-out voorkomen kan! Wanneer u zich elke dag (vreselijk) moe of blijft voelen en de medische onderzoeken brengen geen ziekte aan het licht, weet je dat je het anders moet aanpakken!

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen