Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Diagnose van CVS op amper 15-jarige leeftijd
Terug naar overzicht

Diagnose van CVS op amper 15-jarige leeftijd

Kan dit wel?

21 mei 2015 | door slimgenezen
Kan dit wel?

Jammer genoeg kan dit inderdaad!

De medische wereld besluit tot de diagnose “Chronisch Vermoeidheidssyndroom” wanneer het om een erg storende vermoeidheid gaat die langer duurt dan 6 maanden en waarvoor geen andere oorzaak kan aangeduid worden.

We zien in de praktijk dus wel degelijk erg jonge tot zeer jonge mensen waarbij men deze diagnose heeft gesteld. Toch kunnen we deze jongelui vanuit de geneeskunde vaak een heel stuk beter maken.

De aanpak, en dus ook het eventuele succes nadien, staat of valt in de geneeskunde altijd met het stellen van de juiste diagnose. Indien we hier niet erg veel mee opschieten zoals in dit geval, het op zoek gaan naar de meest waarschijnlijke oorzaken van langdurige vermoeidheid voor iemand uit een leeftijdscategorie waar je nooit van moeheid zou mogen klagen.

Onze ervaring - hierbij geholpen door de statistieken van veel voorkomende aandoeningen bij jonge mensen – leert ons dat de meest voorkomende stoorzenders op die leeftijd te vinden zijn in 3 categorieën:

 1. Virusinfecties en de langdurige vermoeidheid nadien (postvirale asthenie)

 2. Problemen gerelateerd aan een wanverhouding tussen rust en inspanning, zoals bij combinatie school/sport, te weinig slapen en te drukke agenda in de vrijetijdsbesteding.

 3. Alle klachten gerelateerd aan psychologische problemen zoals angsten, depressie al of niet samen met slaapstoornissen, depressie door familiale conflicten, (sexueel) geweld, verlieservaringen, perfectionisme, minderwaardigheidsgevoelens,… kunnen inderdaad tot chronische vermoeidheid leiden.

Onze aanpak:
Voor de eerste 2 aandoeningen is dit mogelijks voldoende, bij vermoeden van oorzaak 3 is ook professionele ondersteuning vereist.​

A) Algemene raadgevingen

Probeer gedurende enkele maanden een evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning. Indien het nog lukt school te lopen, examens af te leggen zoveel te beter, zorg er dan voor dat de weekends gebruikt worden om te rusten en te ontspannen.

Indien de school een tijdlang moet onderbroken worden of zelfs examens moeten worden uitgesteld, zorg er dan voor dat er pas terug aan inspanningen leveren gedacht wordt van zodra een duidelijke omslag in de vermoeidheidstoestand is opgetreden. Te vroeg herbeginnen heeft geen zin!

Vergeet niet: tijdsdruk is dodelijk!

Eén van de belangrijkste redenen van stress, onrust, burn-out en mogelijks dus ook chronische vermoeidheid, is het moeten vechten tegen het alomtegenwoordige gevoel dat iets binnen een bepaalde termijn moet afgeleverd of opgelost worden. Zeker bij jongeren die snel moe worden of zich niet lang kunnen concentreren, moet hier erg voorzichtig mee omgesprongen worden. Bij deze adolescenten mag de vrije tijd nooit volgestouwd worden met nog meer verplichtingen zoals sporttrainingen, muziekonderricht, toneelles,…

Precies door deze chronische stresssituatie gaat het cortisolgehalte vaak te hoog blijven na de (fysieke of aandachtelijke) inspanning. Een situatie die in chronische vermoeidheid en mogelijks ook depressie kan uitmonden.

Vooral op jonge leeftijd is goed én lang genoeg slapen onontbeerlijk voor een goede algemene ontwikkeling. We horen dagelijks van jonge mensen dat ze genoeg slapen doch als ze eventjes de kans hebben in het weekend of tijdens verlofperiodes ze meteen tot na de middag kunnen doorslapen.

Dit is ongetwijfeld het teken van een onderschatting van het aantal uren die deze jongeman nodig heeft en uiteraard moet dit een aansporing zijn om meer uren te slapen. We zijn ons er van bewust dat lang uitslapen vaak nog geassocieerd wordt met luiheid, maar als dokters denken we dat het beter is iemand (zeker in het weekend) wat langer te laten slapen. We menen dat hier veel problemen mee te voorkomen zijn.


De kwaliteit van de slaap kan niet altijd makkelijk gecontroleerd worden. Wel is het duidelijk dat iemand die te veel tijd nodig heeft om in te slapen (meer dan 30 minuten) inslaapstoornissen zou kunnen ontwikkelen.


Ook zijn veelvuldig wakker worden en nadien niet meer gemakkelijk kunnen inslapen, problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot uitputting. Mogelijks is in dit geval ook professionele hulp genoodzaakt!

B) Biologische ondersteuning

1. Virusinfecties en de vermoeidheid nadien:

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Labo’Life - EBV of CMV
(afhankelijk van het virus dat de vermoeidheid heeft ingeluid. Indien de dokter of een bloedonderzoek geen duidelijkheid kunnen verschaffen, kiezen we steeds voor 2 LEID-IN)
1 gelule 30 minuten vóór het ontbijt (gelule openen en inhoud opzuigen in de mond, dit gedurende één maand, en de volgorde van de gelulles (genummerd) respecterend.
Nutromonium Metagenics 1 soeplepel per dag


2. Problemen te wijten aan een wanverhouding tussen rust en inspanning:

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Nutrimonium Metagenics (apotheek) 1 soeplepel per dag
Dynaforce 3 x 30 druppels per dag
Cytozyme AD 3 x 1 per dag


3. Psychologische problemen waaronder angsten, depressie, slaapstoornissen kunnen ondersteund worden doch mogelijks is professionele hulp geboden:

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Melatosell (apotheek) 1 tot 2 tabletten nét vóór het slapengaan
Relaxor (druppels) 3 x 10 druppels per dag of 30 - 50 druppels vóór het slapengaan
Relaxor Forte 1 tot 4 tabletten per dag (mogen opgezogen worden)

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen