Veelgestelde vragen

Hyperventilatie

Chronische Hyperventilatie

21 mei 2015 | door slimgenezen
Chronische Hyperventilatie

Als u aan hyperventilatie denkt, ziet u waarschijnlijk meteen een karikaturaal beeld van een jong meisje met een angstige blik en licht hysterisch gedrag. Vaak nog met een hand op het hoofd en een plastic zakje vóór de mond. U heeft het hier over de Acute Hyperventilatieaanval, die inderdaad een exponent is van wat men in de geneeskunde de "acute angststoornis" noemt.

Door een angst-, stress- of pijnprikkel neemt het instinctieve brein het even over van het logische verstand en gaat een versnelde ademhaling aansturen. Deze overreactie leidt dan weer tot duizelingen, kortademigheid, hartkloppingen en vaak ook spierkrampen.

Maar waar wij het echter graag met u over zouden hebben is: “Chronische Hyperventilatie”, de iets rustigere vorm van het bovenstaande verhaal. Uiteindelijk is het wel zo dat ook hier opgejaagdheid, onrust, stress of angst er achter verschuild zitten. Maar precies omdat de beginfase meestal niet terug te voeren is tot een acuut stressmoment en de symptomen eerder lichamelijk zijn, duurt het vaak even voor de huisarts de juiste diagnose kan stellen. Daarenboven lijkt de patiënt hier zeker in het begin nogal eens aan te twijfelen.

Dit komt omdat de typische ziekteklachten van Chronische Hyperventilatie zoals ijlhoofdigheid, duizelingen, zichtstoornissen, gevoelsstoornissen (vaak in het gelaat) kunnen doen denken aan ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel. Uiteraard bevelen we bij twijfel iedereen een grondig neurologisch onderzoek aan.

Gelukkig bevestigt dit in de meeste gevallen de bovenstaande diagnose. Het overgrote deel van de artsen zal dan een behandeling voorstellen gebaseerd op tijdelijk tranquillizers, relaxatietherapie zoals yoga en mindfulness en indien noodzakelijk psychotherapie.

Wanneer we onze patiënten enkele maanden later terugzien zeggen zij ons vaak dat ze geen last meer hebben van emotionele klachten, maar dat bij de minste stress de hyperventilatie terug in gang schiet. Dit is een typisch geval van conditionering.
Dit wil zeggen: als je maar lang genoeg 2 acties met mekaar verbindt, zoals hier stressprikkel en ijlhoofdigheid, gaan ze nadien ook blijven mekaar in gang zetten bij de minste stressprikkel.

Soms hebben ze die zelf niet meer nodig!

Ons voorstel:

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik Kuur
Destress 3 x 30 tot 50 druppels Minstens 2 maanden
Serotonine 5 CH (apotheek) 5 granules 1 tot 2 keer per dag Minstens 2 maanden


Lees ook nog het artikel: Slaapproblemen.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen