Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Ik lijd aan “Irritable Bowel Syndrome” of “Spastisch Colon”.
Terug naar overzicht

Ik lijd aan “Irritable Bowel Syndrome” of “Spastisch Colon”.

Ik heb werkelijk alles geprobeerd.

21 maart 2016 | door slimgenezen
Ik heb werkelijk alles geprobeerd.

Meer dan de helft van alle huisartsconsultaties hebben betrekking op problemen van het voortbewegingsstelsel en spijsvertering samen. En hier heb je zo’n klacht die bovenaan het lijstje staat. Het echte probleem met Irritable Bowel Syndrome is dat het een uitsluitingsdiagnose betreft. Het is te zeggen dat je deze diagnose niet kan bewijzen en alleen maar kan stellen bij afwezigheid van andere aandoeningen.

Uiteraard wordt de diagnose bij het overgrote deel van onze patiënten gesteld na uitvoerig opvolgen en onderzoeken van de zieke, om het risico uit te sluiten dat het om een andere belangwekkende aandoening zou gaan. Aangezien de eerste darmspasmen meestal opdoemen op relatief jonge leeftijd, gaan we altijd eerst op zoek naar infecties zoals diverticulitis, appendicitis, nierbekken – of gynecologische ontstekingen, of de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Uiteraard houden we ook altijd rekening met de mogelijkheid van darmpoliepen of darmkanker, maar dit komt veeleer voor bij +50-jarigen.

De onderzoeken waarover hoger sprake omvatten een lichamelijk onderzoek, een urineonderzoek, een bloedonderzoek en bij aanhoudende klachten uiteindelijk vaak een coloscopie.

De laatste tijd horen we wel eens dat patiënten deze klachten onder controle krijgen door glutenvrij te eten. We hebben het gevoel dat dit bij velen aanvankelijk wel verbetering kan geven. Maar na enkele maanden komen de klachten meestal terug aan de oppervlakte.

Let wel, we zijn er helemaal niet tegen dat u glutenvrij eet en als u zich er beter mee voelt, mag u dit dieet zeker aanhouden.

We vermoeden dat het effect echter beperkt zal zijn in de tijd en meestal komt de verbetering door het feit dat anders eten in het begin een lichtere spijsvertering oplevert. Jammer genoeg verdwijnt dit effect meestal na enige tijd.

Wat kan u dan wel doen tegen deze spasmen?

Hieronder krijgt u onze ervaring mee:

1/ Zorg voor een goede spijsvertering: eet liever vaker en geen grote hoeveelheden, eet traag en kauw goed, probeer wat te wandelen na het eten, probeer eens een tijdje glutenvrij en zuivelvrij te eten. Mogelijks verbetert de spijsvertering hierdoor zo veel dat ook uw dikke darm hierdoor minder spasmen zal vertonen.

Voedingssupplement Omschrijving Aanbevolen gebruik
Colonic Plus Spijsverteringsenzymen 1 bij elke maaltijd, tot 6 per dag

            

2/ Neem een product dat zowel de peristaltiek (natuurlijke beweging van de darm) en de vertering bevordert.

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Mucopure (Natural Energy) Apotheek 1 tot 2 koffielepels per dag

           

3/ Spastische darmen zijn krampen van de gladde spieren rond de dikke darm. Deze worden altijd uitgelokt door het zenuwstelsel. Dit kan in onevenwicht zijn door vermoeidheid, stress of gebrekkige conditie. Spastisch colon kan alleen verbeteren door het herstellen van het parasympatisch zenuwstelsel.
Wandelen of fietsen, minstens 4 x per week, 30 minuten aan een traag tempo.

Voedingssupplement Aanbevolen gebruik
Nervus Boost 3 x 30 tot 50 druppels

           

Wanneer u deze raadgevingen in acht neemt, gaat u na een zestal weken al geweldige resultaten merken.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen