Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Nog altijd moe en geradbraakt met spierpijnen bij het ontwaken.
Terug naar overzicht

Nog altijd moe en geradbraakt met spierpijnen bij het ontwaken.

Slaapapnee is de boosdoener

19 december 2016 | door slimgenezen
Slaapapnee is de boosdoener

Het zal u niet verwonderen dat één of andere vorm van moeheid op dit ogenblik koploper is in het domein van klachten in een huisartsenpraktijk. Tot voor enkele jaren werd deze eerste plaats nog netjes gedeeld door spier-en gewrichtspijnen én bovenste luchtweginfecties. Maar sinds een tiental jaren is de balans helemaal omgeslagen in de richting van vermoeidheidsproblemen (lees ook “Uitputting” en “Altijd moe en spierpijn: Probeer dit eens!”).

Zelfs na jaren wetenschappelijk onderzoek aan instituten over de hele wereld ontbreekt ons enige vorm van consensus om dit aan te pakken. Het kan dan ook niet verwonderen dat elke vorm van uitputting overal op een andere manier wordt aangepakt. Maar nog erger is dat door de toestroom van patiënten met soortgelijke klachten, belangrijke medische aandoeningen kunnen worden gemist wanneer de diagnostische regels niet accuraat worden toegepast.

Uiteraard verdenken we onze collega’s er niet van majeure ziekteprocessen te missen. Wanneer de patiënt een progressieve moeheid vertoont (die elke week erger wordt), vergezeld van symptomen zoals vermagering, kortademigheid, of koorts,… kan er moeilijk naast de ernst van deze klachten gekeken worden. Maar wanneer de moeheid analoog is met de klachten zoals die voorkomen bij patiënten lijdend aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom: traag ontstaan en soms quasi dagelijks variërend, zonder belangrijke bevindingen bij het lichamelijk en labo-onderzoek, dan kan het fout gaan.

Zo merken we minstens enkele jaren per maand een opmerkelijke verbetering bij patiënten met uitputtingsklachten, waarbij voordien iedereen het opgegeven had. En dit niet door één of andere exclusieve nieuwe behandeling. Integendeel, alleen door het dossier minutieus na te lezen en de zwakke punten bij deze patiënt bloot te leggen.

Zo hebben we talloze mensen van moeheid kunnen verlossen door ijzer- en vitamine B-supplementen toe te dienen, terwijl het bloedonderzoek een lage waarde maar niet echt een gebrek aangaf (lees ook “Al mijn vrienden nemen vitamine B om fitter te worden, maar mijn arts zegt dat mijn bloedwaarden OK zijn”). Of nog aanhoudende klierkoortsklachten kunnen oplossen door de juiste natuurlijke immuniteitsmiddelen toe te dienen (lees ook “Klierkoorts: acute fase” en “Klierkoorts: fase 2”).

Maar dit zijn succesverhalen die alleen na jarenlange ervaring kunnen worden bereikt. Daarentegen zou elkeen (en dus ook artsen) het risico op een slaapapnoesyndroom moeten kunnen inschatten. En toch merken we verschillende keren per maand in onze medische praktijk dat grote aantallen vermoeide patiënten, met risico op slaapapnee, niet worden doorverwezen voor een slaaponderzoek, waarna de uitputtingsklachten gewoon voortduren. Soms zelfs levenslang.

En eigenlijk is het erg simpel: wanneer iemand in je gezin of omgeving klaagt over zich nooit echt uitgeslapen te voelen ’s morgens, of vooral in de voormiddag erg moe te zijn, daarenboven te snurken en overgewicht te torsen, moet je onmiddellijk aan een slaapapneesyndroom denken.

Indien daarenboven de bedpartner ook nog eens merkt dat onze vermoeide patiënt af en toe stopt met ademen tijdens de slaap of spiertrekkingen heeft ter hoogte van armen en benen, dan moet je niet meer twijfelen. Maak een afspraak bij je huisarts of het ziekenhuis voor een slaaponderzoek en de redding is nabij.

Hier kan men dan bevestigen dat het om het “OSAS” of "Obstructief Slaapapnoesyndroom" gaat en onmiddellijk een behandeling starten. Deze is de volgende:

 • CPAP: nachtelijke beademing met een mondmasker waardoor de ademhaling gecontroleerd wordt

 • Vermageren

 • Neus-en keelholte (ingreep indien nodig)

 • Lichaamsbeweging (lees ook "Buikklacht, hoofd- en spierpijnen, moeheid, slaapmoeilijkheden, concentratieproblemen of andere chronische aandoeningen. U kan gemakkelijk de medicatie verminderen of afbouwen!")

Maar bovenal vergeet niet de bijnierschorsfunctie te ondersteunen, want het is hierdoor dat vermoeide mensen niet hersteld geraken:
 

Voedingssupplementen Aanbevolen gebruik
Dynaforce 3 x 30 druppels per dag
ADHS 2 tot 4 tabletten per dag

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen