Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Ontgiften om van mijn allergie verlost te geraken
Terug naar overzicht

Ontgiften om van mijn allergie verlost te geraken

Is dat niet voor softies?

24 mei 2016 | door slimgenezen
Is dat niet voor softies?

Indien voedingsallergie of –overgevoeligheid voor specifieke voedingsstoffen werd bewezen of wordt vermoed, moet deze stof en aanverwanten worden geëlimineerd. Tenminste wanneer dit mogelijk is! Zo is het natuurlijk iets makkelijker om aan gluten te ontsnappen dan aan een explosie van graspollen op een mooie zomerdag.

Onthou ook het verschil tussen excretie en eliminatie. Excretie betekent voor darmen en het urinestelsel dat deze hun afval op een voldoende wijze moeten kunnen dumpen. We zien bij heel wat mensen tegenwoordig enorme bolussen stoelgang in de darmen achterblijven, waarbij deze patiënten zich helemaal niet bewust zijn van een verstoppingsprobleem. Het is dus mogelijk de indruk te hebben goed naar het toilet te kunnen gaan en zich toch niet helemaal te kunnen ontlasten. Lees ook: Wanneer er teveel wind is in de darmen…, Hardnekkige constipatie: probeer eens omega-3-vetzuren! en Ik lijd aan "Irritable Bowel Syndrome" of "Spastisch Colon.

Maar eliminatie is natuurlijk waar het om gaat. Het is obligaat om zoveel mogelijk antistoffen uit het lichaam te krijgen. In het kader hiervan is het zeker interessant voor sommigen om wat meer te drinken (lees ook: Drink ik niet te weinig?). In het meest ideale scenario, bij jonge gezonde mensen, gebeurt dit natuurlijk automatisch. Bij het ouder worden merken we vaak dat zowel excretie als eliminatie onder druk kunnen komen te staan. Vooral bij volwassenen en ouderen neemt het belang van deze pijler toe. Bij kinderen werkt een ondersteuning van de immuniteit vaak beter om allergie te verjagen.

Praktisch: hoe ontgiften we het best?

In de eerste plaats is het belangrijk vooral lege voedingsmiddelen (met veel ballast en weinig voedingswaarde) achterwege te laten. We zeggen niet dat u deze voedingsmiddelen nooit meer mag proeven – dit zou wel heel erg wreed zijn van ons. Probeer ze zoveel mogelijk uit uw voedingsritueel te bannen en gebruik ze nadien sporadisch, om u te verwennen of wanneer u met mensen samen zit.

Maar het basisidee blijft: voeding moet waarde binnenbrengen, zo weinig mogelijk afvalstoffen, en moet er daarenboven voor zorgen dat het lichaam energie oplevert én niet kost, om al deze overschotten nadien terug kwijt te geraken. De meeste mensen eten ook vaak te veel in één keer. We beseffen dat het niet altijd mogelijk is de hele dag door te eten, maar voor velen zou de vertering veel beter verlopen wanneer men wat frequenter zou eten en wat minder grote maaltijden voorziet. Vooral ’s avonds moet veel eten afgeraden worden. Bij een moeilijke vertering kan het nuttig zijn voedingsingrediënten afzonderlijk in te nemen (lees ook Voeding gescheiden houden of gefractioneerd eten: hoe moet het en wat levert het op? )

Lege voedingsstoffen zijn vooral frisdranken, snoepgoed, koffiekoeken en patisserie.

Ongezond zijn zeker gefrituurd voedsel (friet en chips) en barbecue. Probeer ook matig te zijn met alcohol en koffie. Wees vooral eerlijk met uzelf: indien u te veel koffie drinkt, bent u waarschijnlijk verslaafd. Verminder de hoeveelheid drastisch, niemand wil verslaafd zijn. Indien u dagelijks alcohol drinkt is er ook een probleem, u zou best niet elke dag drinken. Niet alleen is alcohol op lange termijn schadelijk voor alle organen, daarenboven zijn mensen veel sneller verslaafd dan dat ze denken.

Drink liever wat water en thee. Er is de laatste jaren onnoemelijk veel keuze bijgekomen in het aanbod. Zo zijn er heel wat medicinale theesoorten op de markt. Zo bestaan er ondertussen heel wat lichaamszuiverende theesoorten (Lion Herbs).

Uiteraard is het zo dat voedingsvoorschriften steeds individueel mogen ingevuld worden. Zo zal iemand die zwaar werk levert of intensief aan sport doet waarschijnlijk meer nood hebben aan snelle suikers. Wanneer deze trouwens gebruikt worden tijdens de activiteit, kan dit nog allemaal niet te veel kwaad. U begrijpt goed dat een profrenner onmogelijk een finale kan rijden wanneer hij geen suikers te beschikking heeft.
Maar aangezien deze onmiddellijk worden verbruikt gaan ze dus ook de insulinesecretie op lange termijn niet verstoren, waardoor bijvoorbeeld suikerziekte in dit geval kan vermeden worden.

Wanneer iemand de hele dag snoept of frisdrank gebruikt, gaat er natuurlijk constant op insuline beroep worden gedaan. Hierdoor krijg je verschillende insulinepieken per dag, waardoor de suikers weer snel dalen en weer een hongergevoel oproepen (suikerklop of hypoglycemie). En zo onstaat vroeg of laat insulineresistentie, met diabetes als uiteindelijk resultaat.

Maar ook al vormt diabetes ondertussen een groot maatschappelijk probleem, bij allergische patiënten is het een ander fenomeen dat speelt. Door te veel zoetigheden gaat in het darmstelsel gisting ontstaan, met hierdoor aantasting van de darmflora tot gevolg. Hierdoor wordt de lever overbelast en krijgen allergische stoornissen de vrije baan. Patiënten antwoorden me vaak dat allergie toch een genetische oorzaak heeft, dit vermoedelijk om aan mijn dieetvoorschriften te ontsnappen. Maar ik moet ze dan meteen van repliek dienen met de meest recente wetenschappelijke bevindingen achter de hand.

Uiteraard bestaan er voor vele aandoeningen een genetische aanleg, maar het aan- of afzetten van een gen wordt wel door omgevingsfactoren bepaald. En hier speelt de voeding een zeer grote rol in. Daarenboven is ook niet elk eczema allergisch van oorsprong – men schat slechts 50% - en bestaat er ook een grote groep astmapatiënten die tegen niets allergisch zijn. Vandaar dat de koppeling allergie/immuniteit een veel betere waarborg op verbetering van de klachten waarborgt, dan alleen maar – zoals in de reguliere geneeskunde - allergiën op te sporen en hiervoor dan levenslang medicijnen voor te schrijven.

Wat betreft de trage suikers of zetmeelhoudende producten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst), is men ondertussen ook het geweer van schouder aan het veranderen. Niet vreemd hieraan is de enorme obesitasepidemie (die nog zal toenemen). Met brood zijn er eigenlijk heel wat problemen:

1/ Men eet er vaak iets vettig bij (zoals kaas of ham) waardoor je makkelijk bijkomt

2/ Het geeft een lekker vullingsgevoel waardoor men de neiging heeft te veel te eten

3/ Ook al hebben broodwaren (vooral donker brood) een lagere glycemische index (de suikers worden minder snel vrijgezet in het lichaam dan bijvoorbeeld bij snoep of frisdrank), toch geeft het vaak een insulineboost (zeker wanneer er bijvoorbeeld choco wordt gesmeerd) waardoor insulineresistentie kan ontstaan en later ook diabetes.

4/ Buiten de kleine groep van mensen die een bewezen glutenallergie vertonen, is er ondertussen een grotere groep van mensen opgedoken die zich zonder gluten en dus ook zonder brood veel beter voelen. Aangezien brood en bij uitbreiding de meeste glutenbevattende producten kunnen vervangen worden door andere voedingsproducten, hebben we geen enkele reden om deze patiënten om te praten.

Het zou, zoals vaak in de geneeskunde, wel eens kunnen dat onze onderzoeksresultaten op dit moment alleen de meest uitgesproken vormen van glutenallergie kan opsporen. En dat de mildere vormen nog niet kunnen bewezen worden door labotesten. Of mogelijks gaat het om een overgevoeligheid, of zou het zelfs kunnen dat het om een overbelasting van het darm- en leverstelsel gaat, waarmee we u in dit artikel pogen te helpen.

5/ De risico’s op het ontstaan van gistings- en rottingsprocessen in de darmen waardoor gisten (candida), schimmels en de parasieten gaan woekeren en de plaats gaan innemen van de gezonde darmflora. Hierdoor komen giftige stoffen vrij waardoor de lever zal overbelast worden en ziekteprocessen kunnen ontstaan, waaronder allergieën.

Hier zijn een aantal milde natuurproducten die u ondersteuning kunnen bieden bij dit ontgiftingsproces:

 1. Organdrain

 2. Organexittox


 3. Mucopure natural energy: prachtige samenstelling om stoelgang te verbeteren, darmfunctie te herstellen en hierdoor de darminhoud gezonder te maken. Resultaat is vaak een vrij snelle verbetering of verdwijnen van de lastige allergiesymptomen.

 4. Colonic Plus Enzymen wanneer er ondanks het aanpassen van de voedingsgewoonten toch nog verteringsstoornissen blijven opduiken zoals boeren, misselijkheid, zure oprispingen en volheidsgevoel na het eten.

Aanbevolen gebruik: 1 tablet bij het eten in te nemen (dus tussen het eten in te nemen). Bij feesten of laatavondetentjes geven we de raad nog enkele tabletten extra in te nemen. Het zal u een goede nachtrust opleveren na laat of overmatig eten en/of drinken. Daarenboven gaat u zich ’s anderendaags ook heel wat fitter voelen.

Wat we al eens tegenkomen is dat tijdens een zuiveringskuur de klachten initeel lijken toe te nemen of verschuiven van het ene orgaan naar het andere. Zo zien we geregeld bij een succesvolle ontgifting, vooral bij kinderen, dat een zware astmabelasting wegtrekt om plaats te maken voor uitgebreide eczemaletsels over het hele lichaam. Ook al vinden we dit als artsen een teken dat de zuivering van het lichaam goed evolueert.

Het lichaam beschermt zijn innerlijke organen (in dit geval de longen) om de afvalstoffen eventjes te stallen in de huid. Een fenomeen dat door de homeopaten maar te goed gekend als de ‘Wet van Hering’. Maar niet alle patiënten zijn hier altijd zo blij mee. Liever nog jaren een puffer voor hun kinderen dan enkele maanden huidletsels te moeten torsen. Sommigen zullen nooit veranderen!

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen