Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Vermoeidheidsklachten

Deze moeten steeds behandeld worden

11 mei 2015 | door slimgenezen
Deze moeten steeds behandeld worden

Waar het vaak fout gaat is het tijdig stellen van een exacte diagnose. Wij zijn er van overtuigd dat het van het allergrootste belang is klachten van oppervlakkige en recent ontstane vermoeidheid au sérieux te nemen. Dit omdat een verdere achteruitgang daardoor in de meeste gevallen zou kunnen vermeden worden.

Ondanks het feit dat er geen typische klachten voorkomen bij het ontwikkelen van een ernstige uitputting of een chronisch vermoeidheidssyndroom, is het duidelijk dat veel onheil kan voorkomen worden wanneer patiënten er op attent gemaakt zouden worden dat ze door hun gedrag, gebrekkige stressverwerking, tekort aan slaap,... in een negatieve spiraal zouden kunnen terechtkomen.

Daarenboven zou u door het nemen van de aangewezen voedingsmiddelen heel snel deze symptomen van vermoeidheid en slechte recuperatie kunnen ombuigen. Maar zoals hoger vermeld zijn de symptomen vaak erg vaag en zijn vooral specialistische artsen zich vaak niet bewust van het feit dat de gebrekkige draagkracht van de patiënt ten opzichte van zijn ziekte, ook de hiermee gepaard gaande behandelingen, dikwijls de oorzaak is van het falen van de diverse uitgeoefende therapieën.

Velen zullen zich zeker herkennen in het volgende verhaal :

Fernanda is een 53-jarige vrouw die plots hevige rugpijn met uitstraling naar het onderbeen ontwikkelt. Omdat de pijn, ondanks de door de huisarts voorgeschreven medicatie, alleen maar erger wordt, wordt ze naar de spoedgevallen van het ziekenhuis in de buurt gebracht. Een CT-scan brengt een grote discushernia aan het licht. Fernanda wordt opgenomen voor pijnbehandeling omdat deze niet aanslaat. Dus wordt ze op de derde dag door de neurochirurg geopereerd.

Wanneer enkele dagen later de pijnmedicatie vrij snel wordt afgebouwd blijkt dat de pijnsymptomen in het been nog even erg zijn als voor de ingreep. De chirurg stelt de dame gerust en zegt dat dit een normale spierpijn is die spontaan na enkele dagen zal verdwijnen.

We zijn vandaag drie en een half jaar na de ingreep en onze patiënte heeft nog steeds dezelfde pijnen. Raadplegingen bij verschillende artsen konden geen duidelijke verklaring vinden voor de pijn die deze vrouw dag en nacht kwelt. Daarenboven heeft ze ook pijn ontwikkeld over de 3 andere ledematen, voelt zich hondsmoe (maar kan bijna niet slapen) en heeft enorme moeite om zich te concentreren.

Bij een uitgebreide ondervraging komt aan het licht dat deze symptomen in milde mate reeds voor de ingreep aanwezig waren maar nadien alleen maar verergerd zijn.
Ook blijkt dat ze enkele maanden vóór de ingreep door haar man werd verlaten en vooral nadien slecht is beginnen slapen.

Deze dame vertoont symptomen die best overeenkomen met deze van “fibromyalgie” en dat de discushernia, die ze in de beginfase van deze aandoening ontwikkelde, vermoedelijk meer pijn deed door haar algemene ontreddering en dus eigenlijk niet geopereerd moest worden. Enkele weken pijnstillers en rust zouden wellicht volstaan hebben.

Zou men de vermoeidheidsklachten en symptomen bij het begin goed gelezen hebben, dan had ze deze pijn misschien niet ontwikkeld!

De stress door het weggaan van haar man, de slaapstoornissen en de vermoeidheidsklachten zouden allemaal makkelijker aan te pakken geweest zijn in de beginfase. En mogelijks was de ontwikkeling naar de herniaproblematiek, en nadien de achteruitgang door de belasting van de ingreep, de pijn en de onzekerheid haar bespaard gebleven.

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen