Veelgestelde vragen
 • Home > 
 • Tennisellenboog en vermoeidheid
Terug naar overzicht

Tennisellenboog en vermoeidheid

Welk verband is er?

11 mei 2015 | door slimgenezen
Welk verband is er?

Het moet nu ongeveer een jaar geleden zijn dat Griet op consultatie kwam. Haar klacht kon niet duidelijker zijn. Sinds enkele maanden vertoonde ze pijn aan de buitenzijde van de rechterelleboog. Deze pijn was ontstaan na een weekendje in de tuin werken en leek aanvankelijk zelfs spontaan te verdwijnen.

Na enkele weken begon deze pijn echter toe te nemen. Niet alleen stoorde hij haar nu bijna permanent, ze werd ook ’s nachts wel eens wakker wanneer de elleboog in een verkeerde positie was terechtgekomen. Bij de huisarts kreeg ze te horen dat het gewoon om een tenniselleboog ging. Ze kreeg ontstekingswerende tabletten en zalf als behandeling. Na enkele weken kreeg ze de indruk dat, ondanks een tijdelijke verbetering, de pijn niet alleen altijd aanwezig was doch ook belette haar job als vroedvrouw op een aanvaardbare manier uit te voeren.

Nu werd er gestart met kinesitherapie en Griet werd aangeraden gedurende enkele weken het werk te onderbreken. Omdat ook dit geen soelaas bracht, werd uiteindelijk gekozen voor een infiltratie met cortisonen. Het moet enkele weken later zijn geweest dat ze bij ons op raadpleging kwam. Het was voor haar nu duidelijk geworden dat de gevolgde aanpak geen enkel resultaat had gebracht. Integendeel, bij de minste beweging deed de elleboog al pijn en ondertussen kon ze hem bijna niet meer strekken. Ze was al enkele weken niet meer kunnen gaan werken en zelfs deze rust had geen beterschap gebracht. Er werd over een operatieve ingreep gesproken…


Net omdat ze gehoord had van een kennis dat hardnekkige pijnklachten ten gevolge van een peesontsteking, vaak ook onderhouden worden door andere stoornissen in het lichaam, kwam ze ons opzoeken. Bij systeemondervraging bleek al gauw dat ze sinds jaren onder zware stress leefde omdat de kraamafdeling in het ziekenhuis waar ze werkte een chronisch personeelstekort vertoonde, waardoor ze er zoveel andere taken had bovenop gekregen dat haar arbeidsvreugde geleidelijk aan was verdwenen. Hierdoor was ze wat slechter gaan slapen en gaandeweg was ze zich erg vermoeid gaan voelen.


Na een tijdje volstond het weekend niet meer om te recupereren en de spierpijnen die ze voordien slechts als een banale klacht had beschouwd begonnen haar de hele dag door parten te spelen. Door al deze ongemakken werd ze prikkelbaar en begon de relatie met haar echtgenoot onder de hele situatie te lijden. Zo kon het niet verder…

Om dergelijke probleemsituaties aan te pakken, volstaat het volgens ons niet om – zoals men in de academische wereld nog te dikwijls redeneert – de patiënt de tijd en ruimte te geven om te herstellen.

Wij worden dagelijks door uitgeputte en oververmoeide mensen geconsulteerd die deze aanpak sinds jaren hebben geprobeerd maar op geen enkel vlak vooruitgang boeken, integendeel. Hieruit blijkt niet alleen dat een spontaan herstel niet vanzelfsprekend is, maar vooral dat een genezing alleen maar kan plaatsvinden wanneer de uitlokkende factoren ten gronde worden aangepakt. Het is essentieel een analyse te maken van alle foute of zwakke orgaansystemen en hier een verband in te brengen. Dit kost meestal niet zo veel tijd en kan na enkele weken reeds een verbetering van het algemene welzijn inluiden.

Bij onze patiënte Griet, lijkt het erg waarschijnlijk dat de tenniselleboog niet genezen raakt omdat ze voordien algemeen verzwakt was. Meer zelfs, precies door die verzwakking zien we dikwijls eenvoudige problemen (zoals een peesontsteking) uitmonden tot echte kwelduivels. Het is als hulpverlener dan ook erg belangrijk dit tijdig in te zien opdat er niet nog meer nodeloze behandelingen zouden worden uitgevoerd. Uiteindelijk is het meestal beter de aanvankelijke klacht te laten voor wat het is en eerst te pogen het verzwakte organisme te herstellen.

In dit specifieke geval is het duidelijk dat onverwerkte stress een erg grote impact heeft gehad. Hierdoor was de vroedvrouw gevoelig geworden aan peesontstekingen (chronische pijn!), was ze meer gespannen geworden (uitputting van de bijnierfunctie) en was ze uiteindelijk minder goed gaan slapen (slaapstoornissen).

Deze klachten zien we altijd terugkomen wanneer we door patiënten geconsulteerd worden die lijden aan CVS. Meestal klagen zij ook erg over concentratiestoornissen.

Griet werd door ons op de volgende wijze behandeld :

 • ADHS , Cytozyme ADDynaforce ter ondersteuning van de bijnierschorsfunctie

 • Ericamax en Relaxor ter ondersteuning van de verstoorde slaap

 • Serotonine 5 CH granules: 5 granules opzuigen elke dag (zonder voorschrift verkrijgbaar in apotheek) ter ondersteuning van het emotioneel systeem en de slaapfunctie

 • Kleine eigenbloed ozontherapie om de stofwisseling te stimuleren (kan alleen bij een arts)

Na enkele weken voelde ze zich beter en begon ze terug wat meer in het huishouden te doen. De vermoeidheid en spierpijnen waren al een pak beter zodat ze zich in staat voelde het werk te hervatten. Het probleem van de tenniselleboog, waarmee het allemaal begonnen was, werd uiteindelijk opgelost door oefentherapie. Zowel thuis als bij de kinesitherapeut. Dezelfde behandelingen die voordien op een gehavend lichaam geen enkel effect hadden gehad!

Dit verhaal van een patiënt geeft het belang weer om vermoeidheidsproblemen ernstig te nemen. Spijtig genoeg wordt in vele gevallen de link tussen stress, vermoeidheid en fysieke klachten (nog) niet gelegd. Vermoeidheid kan de levenskwaliteit zo sterk aantasten waardoor vele personen jarenlang met dezelfde klachten blijven rondlopen.

Meer van Slim Genezen

 • Een continue kwelling!

  Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

 • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

  Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

 • Een pot nat?

  Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen