Veelgestelde vragen
Terug naar overzicht

Wij ademen verkeerd (deel 1)

Dit maakt ons allen ziek!

27 december 2016 | door slimgenezen
Dit maakt ons allen ziek!

Vooraleer u denkt één of andere goeroe te horen binnenwaaien, is het toch niet de minste die dit beweert. Of liever zijn hele leven beweerd heeft. Want Professor dokter Buteyko, ondertussen overleden, was niet alleen arts in een gerenommeerd ziekenhuis in Moskou, hij was daarenboven de man die instond voor de voorbereiding van de kosmonauten voor hun trip naar de maan. Hij was zo briljant dat hij vrij snel tot generaal in het Russisch leger opklom.

Aangezien in die tijd artsen nog echte clinici waren haalden de doktoren quasi al hun gegevens uit observatie en lichamelijk onderzoek van de patiënt. Er waren nauwelijks technische onderzoeksmogelijkheden en dito geneesmiddelen. Dokter Buteyko had een zeer scherp waarnemingsvermogen. Bij het opvolgen van zijn zieke patiënten had hij gemerkt dat de ernst van de aandoening overeenkwam met de manier waarop deze mensen ademden.
Met andere woorden: hoe meer en langer iemand ziek was, hoe frequenter en dieper hij begon te ademen. En indien hij dit vergeleek met de ademhaling bij gezonde ouderen, merkte hij dat deze laatsten een rustige, oppervlakkige en trage ademhaling vertoonden.  

Omdat wat hij hierover aan de universiteit geleerd had hem geen voldoening gaf, begon hij te experimenteren. Hij was namelijk van mening dat door het hyperventileren (het Engelse “overbreathing” is eigenlijk een betere term) het lichaam niet meer de moeite deed om de ingeademde zuurstof in de cel te duwen. Hierdoor ontstaat er nét een zuurstoftekort in spiercellen, hartcellen, hersencellen,… terwijl de patiënt paradoxaal te veel zuurstof inademde.

Maar wat was dan de verklaring van dit verlaagde cellulaire verbruik van het zo aanwezige zuurstof?

Het antwoord kreeg hij van de Duitse fysicus Bohr. Die had ontdekt dat O2 alleen in toenemende mate door de cel zal worden opgenomen wanneer het CO2-gehalte toeneemt. En hier had Buteyko zijn antwoord.

Zijn chronische zieken ademden te snel en te veel doch kregen de zuurstofmoleculen niet in de cel waardoor ze nog zieker werden. Maar omdat ze te vaak en te diep ademden, bliezen ze ook hun CO2 in de lucht, waardoor ze nog meer gingen ademen. En toen wist hij het helemaal: indien hij deze mensen minder diep zou kunnen laten ademen, zou het CO2-gehalte gaan stijgen en het aanwezige zuurstof terug makkelijker de cel in kunnen. En hierdoor de negatieve spiraal waarin ze zaten kunnen omkeren.

En het lukte! De Buteykomethode was geboren. De arts ontwikkelde hierop een behandelingsschema op basis van ademhalingsoefeningen en lichaamsbeweging. Hij verwezenlijkte wonderen, van heel Rusland kwam men naar zijn hospitaal om te genezen. Hij werd een beroemdheid in Rusland!

Meer van Slim Genezen

  • Een continue kwelling!

    Voor velen toch! Bijna dagelijks ontmoeten we mensen met deze klachten in onze praktijk. En uitzonderlijk zien we wel eens snelle en/of spontane genezingen. Jammer genoeg zijn deze op één hand te tellen. Deze ontsteking van het peesblad onder de voet (fasciitis), soms leidend tot een verkalking ervan (hielspoor), heeft inderdaad een beperkt spontaan herstel.

  • Hoe dit voor altijd uit de wereld helpen?

    Je zou er versteld van staan hoeveel keer we deze vraag per dag gesteld krijgen. Hier bovenop komt dan nog een aantal patiënten die voor gerelateerde problemen komen consulteren, doch niet beseffen dat oorzaak nummer 1 hier ook de darmverstopping is. We durven de schatting niet te maken hoeveel producten de inlandse apotheken dagelijks over de toonbank gooien om de stoelgang te bevorderen. En het begint al vroeg!

  • Een pot nat?

    Dit zou wel eens kunnen. We zien ze namelijk al eens samen voorkomen en in toeval geloven we niet zo snel. En toch gaat het niet makkelijk zijn om deze stelling hard te maken. De symptomen zijn namelijk totaal tegenovergesteld. Bij winterhanden (en –voeten) zien we een stuwing van bloed in de uiteinden die zo intens kan zijn, dat de huid niet alleen paars kleurt maar ook vaak huidletsels ontstaan zoals blaren en kloven. Bij het syndroom van Raynaud zien we compleet het tegenovergestelde: de vingers worden wit en blijven pijn doen tot ze terug opgewarmd zijn.

Volg Slim Genezen